Їжа в Україна: що ми їмо і звідки вона береться

Їжа в Україна: що ми їмо і звідки вона береться

Лише за 2017 рік Україна продала в інші країни продукції на 17.9 млрд. дол. Здається, що це багато, але всього один американський штат Айова експортує продукції на 10 млрд., а от виготовляє більше – на 31 млрд. Можливо, якби в нас були такі ж умови праці, як в США, то і прибуток був би більшим, а це в свою чергу означає підвищення рівня економіки.

Автор довідника — контент-маркетингове агентство Top Lead за підтримки партнерів: Американської торговельної палати в Україні, юридичної фірми AEQUO та  “Райффайзен Банк Аваль“. Інформаційний та аналітичний партнер — BusinessViews. Повний довідник можна завантажити за посиланням.

Українська соняшникова олія

І хоча наша країна відома саме за постачання цієї продукції, близько 20% ринку соняшникової олії знаходиться в тіні. Якщо проаналізувати внутрішні потреби країни та експорт, то об’єми значно перевищують обсяг загального виробництва. Як таке може бути? Все дуже просто. Ви тільки уявіть, що об’єм тіньового ринку складає 20 млрд. грн. за рік, тобто майже половина постачальників соняшникової олії продають свій продукт без офіційного оформлення договору.

Отже, якщо вам не видали чек на пляшечку олії, подумайте, що ви зараз вже стаєте на шлях «тіньового» бізнесу.

Урожай українських горіхів

А ви знали, що Україна – 6-й в світі експортер по грецьким горіхам? Саме в нас купують цю продукції для випічки тортів по всьому світу. Але не всі розуміють, що 500 мільйонів тортів та тістечок можна зробити, якщо використовувати наші грецькі горіхи. Експорт приносить  українським постачальникам близько 100 млн. дол. в рік.

Продаж борошна в Ізраїль та Палестину

А що ви думаєте про компанію, яка навіть після всіх останніх подій займається спільним бізнесом з російськими фірмами? Більшість все ж таки вважають, що це неправильно. Але це бізнес і для нього важливий прибуток, а не моральні цінності.

Українські підприємці прагнуть отримувати прибуток з усіх можливих джерел, а тому і продають борошно в ворогуючі між собою країни – Ізраїль та Палестину. І неважливо, що кожну з цих країни не визнають США чи Іран. Головне – це те, що вони приносять прибуток.  Ці країни продовжують залишатись перспективними ринками для збуту сільськогосподарської продукції.

Український сир: кінець бізнесу в Росії, але нові відносини з США та ЄС

Досить довгий час Росія залишалась основною країною для збуту української продукції, адже їх ринок простий, доступний і зовсім не треба дотримуватись високих стандартів. Більшість питань вирішуються за допомогою звичайного хабаря. І російський ринок був основним для реалізації сирної продукції. Близько 85% всього експорту сиру становила українська продукція, але це було в далекому 2013-му, а от за минулий рік цифри значно зменшились – 0.1%.

Останнім часом український сир можна зустріти на ринках США, ЄС та ОАЕ. А от в Росії тепер часто обходяться сирними продуктами. Близько 60% російських сирів не мають в своєму складі молока. На жаль, виробництво сиру в Україні упало після 2014 року і до цього часу не відновилось повністю.

Корів стає все менше

В нашій країні досить поширена справа займати рослинництвом. А от з тваринництвом ситуація значно гірша, адже, наприклад, корів на фермах стає все менше і менше. Дуже часто в селах підприємці просто виходять в нуль та існують лише для забезпечення населення робочими місцями.

Коштів на утримання тварин необхідно багато, а от ціни на молочну продукцію настільки не можуть підніматись. Також через високі ціни на телятину це м’ясо в свій раціон додають не так багато людей.

Утримувати корову для звичайного дрібного фермера досить дорого, адже ці тварини дуже примхливі до температури, тому постійно необхідно будувати чи ремонтувати корівники. Тому не варто дивуватись, чому ця справа у нас в країні занепадає.

Імпорт та експорт сала

Ми вже не продаємо так багато сала в інші країни, як раніше. За перші півроку 2018 року ми продали всього 700 кг. Тільки уявіть собі, що зараз імпорт сала в 38 000 разів більший, ніж експорт.

Український цукор на Шрі-Ланці

10% цукру на Шрі-Ланці – це наш вітчизняний продукт. Там використовують цукор не лише як додаток до кави чи випічки, а навіть намагаються створити підробку справжнього чаю. Білий цукор може робити чайне листя темнішим, а чим воно темніше, тим дорожче коштує. Тому не всьому цейлонському чаю можна довіряти.

Ми стали вживати менше хліба

За останні 10 років українці стали вживати хліба на 20% менше, ніж раніше. Дослідження показують, що в країнах з високими доходами вживають хліба менше, ніж в країнах з низьким рівнем життя. Наприклад, житель Бельгії може з’їсти 55 кг хліба за рік, француз – 57, італієць – 52, а от українець – цілих 102. Так що доходи у нас зростають, але до європейського рівня нам ще далеко.

Менше алкоголю

Всі знають, що вживання алкоголю негативно впливає на наше здоров’я. Зараз українці стали вживати алкоголю менше, що не може не радувати. Залишки продукції вітчизняні виробники продають закордон.

Отже, можна з гордістю сказати, що ми в змозі майже повністю забезпечити себе необхідними для життя продуктами, але чимало готових продуктів не виготовляються в країні. Наша сировина йде закордон, а там вона перетворюється в готовий дорогий продукт. Так чому ж не виготовляти цей продукт у нас в країні?! Тому молодим підприємцям слід задуматись, адже  продукти харчування – це досить перспективна ніша для сучасного бізнесу.